Satul Dolen este unul dintre cele mai putin cunoscute locuri frumoase din Rodopii de Vest. Este situat la 26 km de Gotse Delchev si in ultimele decenii a existat in umbra mult mai popularelor Leshten si Kovachevitsa.

De fapt, Dolen nu le este inferior nici din punct de vedere istoric, nici natural. Situat la 1020 de metri deasupra nivelului marii, ofera unele dintre cele mai impresionante panorame pana in adancurile Rodopilor. Din punct de vedere istoric, soarta lui este si ea mai mult decat curioasa.

A fost creat in secolul al XVI-lea de bulgarii care cautau salvarea de la convertirea fortata la islam. In timpul Renasterii, satul a prosperat, iar localnicii s-au ocupat cu cultivarea tutunului si a animalelor, prelucrarea aurului si transportul marfurilor. In 1977, datorita numarului mare si a caselor renascentiste extrem de bine conservate, a fost declarata oficial rezervatie istorica si arhitecturala. Acesta acopera un total de 70 de situri din sat, accesibile turistilor care sunt monumente culturale.

Casele din Dolen nu pot fi confundate, odata vazute. Arhitectura lor specifica le-a transformat in repere care nu pot fi vazute in alta parte. Ele difera de cele din apropiere de Leshten si Kovachenitsa prin verandele proeminente si decoratiunile lor din sculpturi fine in lemn.

Printre locurile din sat pe care nu trebuie sa le ratati se numara si biserica „Sf. Nikola ”, construita in 1834 impreuna cu o scoala. In interior poti atinge icoane stravechi si extrem de frumoase.
Plimbarea in satul Dolen este ca o calatorie in timp, pentru ca strazile inguste pietruite au pastrat acelasi aspect ca acum 5 secole. Casele sunt cocotate pe ambele parti – unele dintre ele sunt foarte bine intretinute, altele nu au rezistat in timp și sunt pe punctul de a se prabusi.

De interes turistic sunt rascrucea Kavalite, precum si fantana Nikolovska si strada bazarului, despre care alti cativa localnici pot spune povesti curioase ore in sir. Printre valorile satului Dolen se numara aerul limpede, care vara miroase a ierburi parfumate, iar iarna – a copacilor care se prabusesc in semineurile caselor.
No Comments