Manastirea Glojen este printre cele mai greu accesibile din tara noastra, deoarece este situata sus, pe un deal stancos din Balcanii Teteven.

Biserica poarta numele Sfantului Gheorghe Invingatorul, dar printre oameni este cunoscuta sub numele satului din apropiere Glojene. Se crede ca in secolul al XIII-lea, printul Kievului Glozh, care a primit zona in dar de la tarul Ivan Assen al II-lea, a construit o manastire in zona „Sf. Preobrajenie ”si o mica fortareata. Manastirea a existat pana in secolul al XVII-lea, iar la inceputul secolului al XVIII-lea calugarii au construit o noua biserica cu hramul „Sf. George Pobedonosets”.

Au ales cea mai inalta stanca pentru a se proteja de atacurile otomane. Motivul ridicarii ei a fost ca de mai multe ori o icoana a sfantului a disparut si a fost gasită pe stanci, ceea ce a fost interpretat ca un semn. De ceva vreme cele două manastiri au funcționat in paralel, legate printr-un tunel fenomenal in stânci. Acelasi tunel, acoperit ulterior de un cutremur, a fost folosit si de Vasil Levski, iar in Manastirea Glojene se mai vede ascunzisul sau.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, manastirea „Sf. George Pobedonosets”l a desfasurat si activitati educative de amploare, iar calugarii au infiintat o scoala de chilie. Biserica initiala a manastirii a fost distrusa dupa cutremurele din 1904 si 1913. Noua biserica a manastirii a fost construita in anul 1931, iar in ea a fost salvat catapeteasma sculptata in lemn, salvata din vechea biserica distrusa.

Manastirea Glojeene a fost declarata monument de arhitectura si istoric in 2006. Atrage turistii prin frumusetea ei si legendele despre minunile care se intampla acolo. El ramane singurul care nu a fost ars niciodata. Datorita locatiei sale la 800 de metri deasupra nivelului marii, dezvaluie vederi incredibile asupra naturii inconjuratoare, iar arhitectura sa aminteste de un castel medieval. Pelerinii se aduna la manastire pentru a vedea icoana facatoare de minuni cu chipul „Sf. George Pobedonosets”, a salvat zeci de oameni de boli grave, iar dovada scrisa in acest sens este pastrata de cel mai batran monarh din manastire.

No Comments