КАК ДА ПЪТУВАМЕ ДО ГЪРЦИЯ – МЕРКИ, ЦЕНИ, ФЕРИБОТИ

Лятото чука на вратата и мислено вече сме на море. Почитателите на Гръцката Ривиера отново ще могат да й се насладят без ограничения, защото мерките, въведени заради Ковид пандемията, са вече облекчени.

От 2 май 2022 г. Гърция премахна всички условия за влизане в страната. Вече не се изисква представяне на PCR тест, антигенен тест, зелен сертификат за ваксинация или преболедуване на коронавирусна инфекция. Отпаднаха и условията за карантина. Всички задължителни досега противоепидемични мерки са свалени и достъпът ни до Гърция е свободен, както беше преди появата на Ковид.

По отношение на маските в закрити помещения се предвижда те да важат до 31 май и от 1 юни задължението да се носят да отпадне. За сега новите нареждания ще важат до 31 август, а на 1 септември ще бъдат преразгледани.

Що се отнася до придвижването със собствен транспорт в южната ни съседка, е добре да сте подготвени, че пътуването по магистрала изисква заплащане на тол такса. Ако предварително изчислите маршрута си, за да не преминаване през магистрални участъци, можете да избегнете този разход. В случай, че няма такава опция, таксите се заплащат на място на специални гишета, изградени на магистралите, на които трябва да отбиете, докато пътувате. Пътните участъци са отговорност на различни фирми, затова и таксите са различен размер.

Кулата – Солун 2.40 EUR

Солун – Игуменица 8.40 EUR

Солун – Комотини 7.20 EUR

Солун – Волос 12.60 EUR

Солун – Атина 30.25 EUR

Атина – Патра 9.20 EUR

Атина – Каламата 16.05 EUR

Атина – Спарта 16.35 EUR

За някои дестинации в Гърция е необходимо ползването на ферибот. Най-честият избор на българите е най-близкият остров Тасос. Фериботите от пристанищата Керамоти и Кавала до Тасос плават целогодишно. Фериботният маршрут Керамоти–Тасос се обслужва ежедневно и пътуването трае средно 40 минути. Фериботът тръгва от пристанището няколко пъти на ден и пристига на пристанище Лименас на Тасос. През летните месеци плаването от Кавала до Тасос се извършва 3 пъти дневно. Пътуването е с продължителност 1,5 часа, а фериботите пристигат на пристанище Скала Прину.

Фериботни билети до Тасос може да вземете само на пристанищата Кавала и Керамоти. И на двете пристанища на острова има билетни каси, но не е възможно да резервирате онлайн. Задължително отидете на пристанището по-рано, за да закупите билетите си без много ядове, защото в летните месеци има голям наплив. Цените на билетите започват от 4 евро.

Нашите изгодни оферти за почивки в Гърция вижте тук: https://bg.luxury-discounts.com/category/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *