УРДИНИТЕ ЕЗЕРА – ИЗУМРУДЕНИТЕ ПЕРЛИ НА РИЛА

Седемте рилски езера безспорно са едно от най-красивите кътчета у нас, но в сянката на тяхната слава се крият не по-малко красивите Урдини езера, които не са чак толкова популярна дестинация сред любителите на природата, но също оставят всекиго без дъх.

Разположени в Рила планина, шест на брой, Урдините езера завладяват с живописните си пейзажи, тишината и спокойствието, което ги обграждат. Те се намират встрани от глъчката и тълпите с туристи и все още са запазили своя натурален чар, давайки онова безценно усещане за сливане с природата.

Урдините езера са езерна група с ледников произход, намираща се в най-труднодостъпните части на Северозападна Рила – в западната част на Урдиния циркус, между високия 2670 метра връх Дамга и Додов връх (2661 м). Те също има своите специфични имена – Сухото, Рибното, Триъгълника, Удавника, Голяма и Малка паница. От Урдините езера изтича Урдина река, която всъщност е десен приток на Черни Искър. Отличават се с невероятната си изумрудена на цвят вода, която непрекъснато циркулира, заради което е кристално чиста.

За стигане до Урдините езера има различни маршрути, като най-популярен е ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – долината на Урдина река – Урдини езера – Зелени рид – Яворова поляна – ЦПШ Мальовица. Преходът е спиращ дъха и със сложността си, макар да е подходящ и за по-неопитни планинари, но с прекрасните си гледки. Флората там е наистина впечатляваща, а градинар е Майката природа.

Първо се достига до езерото Голямата Паница, което е разположено най-ниско от всички шест и е най-голямо по площ и обем на водата си. Най-малкото е Рибното, което е познато още и като Дамгско езеро. Най-високото езеро е Сухото и има характерна кръгла форма, а най-дълбоко е Малката Паница – 7,6 метра.

Въпреки че преходът до Урдините езера е дълъг и като времетраене, и като километри, човек губи представа за времето, когато потъне във вълшебството на Рила. Най-подходящ за посещение там е летния и ранния есенен сезон, когато климатичните условия са благоприятни.

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *