МИСТИЧНИЯТ АЛАДЖА МАНАСТИР – ЛЕГЕНДИ ЗА ЧУДЕСА И СЪКРОВИЩА

Пътят до морето може да бъде запомнящо се приключение, ако го съчетаете с кратки спирки до красивите туристически обекти, покрай които преминавате. Ако сте се запътили към района на Варна, задължително се отбийте поне за кратко посещение в Аладжа манастир.

Той се намира на 14 км северно от морската ни столица и съвсем близо до Златни пясъци. Аладжа манастир е сред малкото скални манастири, които могат да бъдат видени у нас, а атмосферата там е наистина спираща дъха. Не са открити достоверни исторически данни за точното възникване на манастира, но се смята, че през X-XII в. вече е съществувал.

Характерното за него е, че различните помещения вътре са ясно разграничени, макар да представляват пролуки в скалния масив. Още в древни времена всяко от тях е служело за различни обреди и е изпълнявало своята строго определена функцията. Помещенията в манастира са издълбани на две нива във варовиковите скали, чийто цвят е изключително характерен, а височината им достига до почти 40 метра.

На по-ниското ниво на манастира можете да видите самата манастирската църква, монашеските килии, трапезарията, кухнята, малка гробищна църква, криптата и някогашните стопански помещения. Второто ниво е всъщност под формата на естествена скална ниша, в чийто източен край е построен манастирският параклис. Само на 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Там са били открити значими археологически находки – керамични съдове, ценни монети и графити, по които може да се съди, че пещерите са били обитавани още през раннохристиянската епоха (V-VI в.).

След падането на България под османско владичество в края на ХIV в. Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XV-XVI в. е окончателно изоставен. И до сега християнското му име остава неизвестно. Названието „аладжа“ всъщност означава „пъстър“ в превод от турски език.

Според легендите Аладжа манастир все още крие несметни богатства, които били заровени или скрити от монасите в околността, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Откриването им обаче не е никак лесно, предвид факта, че са останали непокътнати през вековете. Според преданието иманярите, които нощем опитват да открият златото и богатствата на манастира, биват пропъдени от призраците на монасите, обитавали Аладжа манастир. Легендата твърди, че съкровищата, които всъщност са събраните богатства не само на Аладжа манастир, но и на още 11 свети обители в околността, се намират в лабиринт от тунели, към които има тайни входове от пещерите. Друго предание пък разказва, че духовната обител в скалите край Златни пясъци е изникнала на мястото на град, основан от цар Филип Македонски.

Към днешна дата Аладжа манастир е сред най-посещаваните туристически обекти в района на Варна, а от 2009 г. насам там се реализира феноменален аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”, за който няма да съжалявате, ако изгледате на живо. Манастирът е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение още през 1968 г. Освен че може да бъде разгледан във всичките му части, в близост до него има и музей, в който също са изложени интересни артефакти и макети. Манастирът е обграден от невероятна природа, част от защитената местност на природния парк „Златни пясъци”, където виреят редки растителни видове.

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *