НОС ЕМИНЕ – ЦЕЛУВКАТА НА СТАРА ПЛАНИНА С МОРЕТО

По родното Черноморие има не само невероятни плажове, но и възхитителни гледки. Една от тях се открива от нос Емине – най-северната точка на Бургаския залив. Точно там Стара планина целува морските вълни, а оформените с помощта на природата и времето скали, са като картина.

До нос Емине се достига от пътя Варна – Бургас през отбивката за популярната местност „Иракли” край Обзор. Продължава се по пътя към село Емона, който отвежда до самия нос. При ясно време от него можете да хвърлите поглед чак до Поморие, Несебър, Созопол, Черноморец. Носът е важен навигационен ориентир за преминаващите кораби и рибарски лодки. Има и изграден фар в самия му край.  За името на носа се носят различни легенди и предания. Според някои от тях така гърците са наричали това ветровито място. Според други носът носи името на майката на Мохамед – Емине, а най-разпространено е схващането, че скалата носи старото име на Стара планина – Емон.

Бреговете му са изключително стръмни – 60 метра над морската повърхност, и е посещаван от туристи целогодишно, защото именно там приключва известният маршрут, прекосяващ цяла България – Ком-Емине. Морето около носа е плитко, със стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати навътре на повече от 250 м в морето. Точно затова брегът е изключително опасен и моряците го заобикалят отдалече.

За нос Емине и до днес се носят легенди. Една от тях гласи, че някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си и невероятно красива дъщеря. Тя расла на воля, а суровото я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Момъкът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от мъка и отчаяние, се хвърлила в морската бездна и вълните станали пурпурно червени. И днес, когато слънцето изгрее, морските води около носа се обагрят в червено и напомнят за легендата.

Нашите оферти за почивки на българското Черноморие вижте тук: https://bg.luxury-discounts.com/

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *