ТАЙНИТЕ И КРАСИВИ КЪТЧЕТА НА СОЗОПОЛ

Созопол е другото име на лятото. Любим пристан на мнозина, който никога не омръзва, колкото и пъти да се връщаш там…Дори да мислите, че го познавате като петте пръста на ръката си, със сигурност има местенца наоколо, които все още не сте посещавали, а със сигурност ще добавят нова порция хубави спомени към колекцията ви.

Созопол е сред най-посещаваните родни морски курорти както от българи, така и от чужденци. Едва ли обаче, ходейки по китните калдъръмени улички на старинната му част, туристите се замислят, че всъщност стъпват по многовековната история на най-стария град по българското Черноморие.

Находките, открити в Созопол, ни отвеждат още в IV-III в. пр. Хр., когато се смята, че тук възникват едни от най-ранните селища на рибари, земеделци, скотовъдци и металурзи. Самият град обаче възниква през 610 г. пр. Хр., когато гръцки заселници от градовете Милет и Фокея основават тук колония с името Антеа. Според легендата това място е избрано, защото финикийски моряци го препоръчали като най-защитеното пристанище по бреговете на Южното Черноморие. От античността до XVII век Созопол е процъфтяващ търговски център. Той е известен като рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири.

Днешният Созопол през вековете носи много и все хубави имена. Първо е наречен Антеа, после е прекръстен на Аполония в чест на древногръцкия бог Аполон. По-късно се превръща в Созополис. През османския период се видоизменя до Сизеболу, а след Освобождението му е дадено днешното му име – Созопол.

СТАРИЯТ ГРАД

Със сигурност обиколката ви в Созопол трябва да започне от Стария град. Той е обявен и за археологически и архитектурен резерват. Там може да видите около 180 стари къщи, като най-известните са  „къщата на Курдите“, „къщата на Тодор Загоров“ и др.

ОСТРОВ СВЕТИ ИВАН

Созопол има привилегията да притежава и свой собствен остров, наречен Св. Иван. Той е най-големият от петте, които се намират на българското Черноморие. Разположен е на 900 м от Стария град. На него има разположен фар, който ръководи корабите в Бургаския залив. Там можете да зърнете редки видове птици – общо 70 на брой, като част от тях присъстват в Червената книга на България. На острова се намира и храмът „Св. Богородица”, където се е венчал българският цар Тодор Светослав.

ЮЖНА КРЕПОСТНА СТЕНА

Един от най-хубавите маршрути за разходка в Созопол е по Южната крепостна стена. До нея се стига през Стария град. Там можете да се полюбувате на чудесна панорама от изящните каменни тераси по крайбрежната пешеходна алея. Мястото носи своята непоправима романтика. В погледа ви ще се пресекат вълни, залез, скалисти брегове, посипани със свеж мъх, а бризът и чайките ще бъдат вашата неизменна компания.

МАРИНА ПОРТ

Яхтеното пристанище на Созопол определено носи духа на Сен Тропе. Можете да разходите там съвсем свободно, ако решите и да отдъхнете с коктейл по заведенията наоколо или пък да си подарите разходка с яхта. Дори и просто да погледате за няколко минути морския пейзаж пред вас, в който водите са побелели от плавателни съдове, пак ще се чувствате заредени с красота и настроение. Освен това там е най-подходящата локация за наблюдаване на залеза.

ЦЪРКВАТА „СВ. ЗОСИМ”

В морската градина на Созопол се намира един от най-старите и красиви храмове в града, носещ името на покровителя на града – Св. Зосим Созополски. Макар да прилича повече на параклис, отколкото на внушителна църква заради малките си размери, всъщност храмът пази изключително ценни икони, дело на прочути созополски майстори.  На входа на църквата пък е вградена паметна плоча на жена, живяла в древния град Аполония още през V век преди Христа.

Нашите изгодни оферти за почивки в Созопол и родното Черноморие вижте тук: https://bg.luxury-discounts.com/category/southern-black-sea-coast

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *