ТЮЛЕНОВО – ТЮРКОАЗЕНИ ВОДИ, ИЗЯЩНИ СКАЛИ И КРАСИВИ ЛЕГЕНДИ

Северното ни Черноморие е истински рай за любителите на красивите гледки, спокойствието и природата. Едно от най-магичните му места е село Тюленово и неговите невероятно красиви брегове, в които ще се влюбите от пръв поглед.

Тюленово се намира на 12 км южно от Шабла и на 30 км от границата ни с Румъния. Името му никак не е случайно и всички туристи се вълнуват от въпроса наистина ли там има тюлени? Отговорът е може би е в минало време. В началото на 20 век край бреговете на селцето наистина се появяват представители от вида тюлен монах. Затова през 1942 г. селото е кръстено Тюленово, а до преди това се е казвало Калъч кьой, което в превод от турски значи „Селото на сабята”.

Историята гласи, че морските видове се заселват там след като румънската принцеса Мария, живееща в двореца в Балчик, решава да освободи двойка тюлени, отглеждани от нея. Така те стигат на север до кръстеното по-късно на тях Тюленово и се заселват в подводните пещери, създавайки поколение. За последно обаче останки от този вид са открити през далечната 1978 г., а към днешна дата няма доказателства за съществуването им, макар местните да продължават да вярват, че ги има. И да не видите тюлени, съвсем вероятно е обаче в Тюленово да зърнете поне делфини.

Безспорно най-голямата атракция там е скалната арка, свързваща сушата и морето. Тя е една единствена в Европа. До 2017 г. съществуваше и друга такава на остров Гозо в Малта, но тя се срути. Скалната арка на Тюленово се е образувала от бурната вода и карстовите процеси. Резултатът е феноменално природно творение и единствена по рода си гледка. Арката е защитена забележителност и определено си заслужава да бъде посетена. Наоколо има и други причудливи скални образувания, които са не по-малко интересни и впечатляващи. Любопитно е, че във водите край Тюленово се намира и най-дългата подводна пещера у нас, която е цели 107 метра.

Малкото селце се слави и с други интересни легенди. Една от тях гласи, че в далечното минало пиратството в района е било начин на живот. Пиратите са царували от Калъч кьой до границата с Румъния. Местните подлъгвали корабите да се приближават към бреговете на селото в бурно време, палейки огън и танцувайки хора. Огънят мамел моряците, че е мигащ фар и те тръгвали уверено към скалистите брегове, където корабите им се блъскали и разрушавали. За местните оставало само да приберат плячката, а по дъното на морето край Тюленово и до сега има останки от потънали плавателни съдове.

Нашите оферти за почивки на Северното Черноморие вижте тук: https://bg.luxury-discounts.com/category/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *