COMPLEXUL ETNOGRAFIC DAMASCENA – O VIZITA IN REGATUL TRANDAFIRILOR

Luna Mai este luna in care natura prinde culoare, iar viata este plina de flori si trandafiri. Cel putin in regiunea Kazanlak, renumita in intreaga lume pentru campurile sale de trandafiri. La doar 20 km de oras puteti trai o adevarata poveste cu trandafiri, scufundandu-te in splendoarea din gradinile Complexului Etnografic Damascena.

In ultimii ani, a devenit una dintre atractiile moderne ale regiunii, atragand turisti chiar si din Japonia. Complexul Etnografic este situat in apropierea satului Skobelevo si se intinde pe o suprafata vasta. Acesta poarta numele soiului de trandafir oleaginos – Damascena, cultivat in Valea Trandafirilor.

Istoria locului este una foarte interesanta. Cu ani in urma, inainte de a se dezvolta in toata splendoarea sa, a inceput sa functioneze ca o gradina de trandafiri, de familie. Astazi, insa, ofera privelisti spectaculoase si peisaje fascinante, bineinteles cu un miros incantator de trandafiri.

In incinta complexului etnografic, puteti vedea de aproape procesul de productie al uleiului de trandafiri, iar pe langa plantatiile nesfarsite care il inconjoara, aici puteti admira si cele peste 150 de tipuri diferite de trandafiri.

De jur imprejur vei putea admira nenumarate tipuri de plante, cascade si iazuri. Pe toate raza complexului sunt banci si foisoare unde poti opri pentru un moment pentru a admira frumusetea din jur.

Complexul are, de asemenea, un centru tracic modern, unde poti admira copii ale unora dintre cele mai faimoase tezaure de aur din Bulgaria. De aici se poate iesi direct in amfiteatrul nou construit, care arata ca o gradina cu flori. In cadrul amfiteatrului sunt puse in scena talente teatrale si muzicale celebre.

De asemenea, in vecinatatea Gradinilor Damascena exista doua restaurante si magazine de suveniruri. De asemenea, poti admira si locuitorii permanenti ai gradinii, lebedele albe si negre prietenoase, precum si pestii Wesslonos. Printre gazde se numara statui ale lui Bai Ganyo, Aleko Konstantinov, Orfeu, precum si ale regelui Sevt al III-lea si ale sotiei sale, regina Berenice.

Vizitatorii au, de asemenea, ocazia unica de a se bucura de bioparcul recent deschis, care se afla in campiile din jurul complexului, la care se poate ajunge atat pe jos, cat si cu masina. In acest scop, exista drumuri cu indicatoare si locuri de parcare.

De la cele doua foisoare panoramice observi peste 150 de cerbi, caprioare, capre salbatice, mistreti, caii, ponei, pauni si pasari de Guineea, care traiesc in voie pe o suprafata de peste 300 de hectare ale parcului.

Cea mai spectaculoasa perioada de vizitare este in luna Mai, cand trandafirii sunt in floare. Il poti combina cu Festivalul trandafirilor din Kazanlak, care are loc intotdeauna in primul weekend din iunie. Apoi exista un program special pe teritoriul complexului Damascena, dar fi pregatit pentru ca, cu siguranta nu vei fi singurul vizitator in acel moment.

In alte anotimpuri, este mult mai relaxat si dar la fel de frumos. Complexul este deschis in fiecare zi. Taxa de intrare pentru adulti este de 38 RON, iar pentru elevi, studenti si pensionari – 20 RON. Copiii cu varsta de pana la 7 ani si persoanele cu dizabilitati beneficiaza de intrare gratuita. De asemenea, sunt disponibile si bilete de familie la un pret redus.


No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *