MANASTIREA SOKOL – UN LOC CU O ISTORIE GLORIOASA SI DE O FRUMUSETE DEOSEBITA

Primavara este oficial aici si cu totii ne dorim sa ne delectam ochii si sufletele cu peisaje frumoase. Un astfel de peisaj te asteapta cu siguranta in preajma Manastirii Sokol, care se numara printre emblemele orasului Gabrovo.

Sfanta Manastire se afla la doar 12 km de centrul orasului, iar drumul catre aceasta trece prin complexul etnografic „Etara“. Manastirea este situata in mijlocul padurii, inconjurata din toate partile de natura pitoreasca, ceea ce creeaza un sentiment de idila absoluta.

Manastirea a fost fondata de arhimandritul Iosif, venit in 1833 de la manastirea Troian. Mai tarziu, a devenit cunoscut sub numele de Arhiepiscopul Iosif de Sokol. Marea biserica de astazi a Manastirii Sokol a fost construita cu fonduri si cu ajutorul oamenilor din satele din apropiere, iar picturile sunt mai mult decat impresionante. Acesta se remarca prin culorile lor stralucitoare si nu-ti poti lua ochii de la ele nici o secunda pe tot parcursul vizitei.

In manastire sunt pastrate icoanele „Mantuitorului Iisus Hristos“ si  „Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul“, pictate de Zachary Zograf insusi, despre care se crede ca sunt facatoare de minuni. In capela Sfantului Pantelimon, care se afla in curtea manastirii si care este sapata in stanca, legenda spune ca izvoraste apa tamaduitoare. In crapaturile sale, multi oameni lasa biletele de hartie cu cererile si dorintele lor cele mai arzatoare, scrise pe ele, in speranta ca Sfantul Pantelimon ii va ajuta sa se implineasca.

In 1836, in manastire a fost deschisa o scoala de teologie, iar mai tarziu aceasta a devenit un centru educational in care a predat Neofit Bozveli insusi. Locul este asociat cu diverse evenimente istorice importante pentru Bulgaria. Aici si-a sfintit drapelul detasamentul capitanului Diado Nikola si se spune ca manastirea a fost centrul rascoalei pregatite de acestia. Exista, de asemenea, o placa in memoria acestuia. In timpul Rascoalei din aprilie, trupa voievodului Tanko Dyustabanov a pornit de la manastire. Cateva zile mai tarziu a fost distrusa si opt dintre ceceni au fost spanzurati pe stancile din apropierea bisericii.  Legenda spune ca, in memoria cecenilor cazuti, in curtea manastirii a fost construita o fantana din piatra alba, cu opt guri de soimi. Este opera celebrului maestru Kolyu Ficheto.

De la infiintare si pana la mijlocul secolului al XX-lea, Manastirea Sokol a fost o manastire de barbati si peste o suta de calugari au slujit aici. Curtea sa este extrem de placuta pentru plimbari, incarcata cu energie pozitiva. In cadrul Manastirii poti vedea si colectia muzeului, care contine exponate legate de istoria culturala dar si de luptele de eliberare nationala din aceasta regiune. Un alt punct de atractie sunt si obiectele care au apartinut Apostolului Libertatii Bulgariei, Vasil Levski, care s-a refugiat in manastire.

De asemenea, poti combina turul Manastirii Sokol cu o vizita la Complexul Etnografic Etara, care se afla in imediata apropiere, unde puteti arunca o privire la magazinele colorate si unde te poti rasfata cu preparatele si bauturile locale.


No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *