MEANDRELE RAULUI ARDA – UNA DINTRE MINUNILE BULGARIEI

Meandrele raului Arda, merita sa parcurgi sute de kilometri doar pentru a sta o clipa in fata acestei privelisti, pentru ca este unica, aceasta fiind inca o dovada ca nu exista un artist mai mare decat natura.

Cuvantul „meandru“ inseamna o curba, cotitura,  iar drumul raului Arda in Bulgaria este presarat cu astfel de curbe. Fara indoiala, cel mai renumit si poate cel mai frumos meandru este situat intre satele Star Chitak si Ribartsi. Locul este numit si „Cotul“ sau „Potcoava“ barajului Kardzhali, datorita curbei in forma de „U“ pe care o face apa. Privelistea este de nedescris, dar sa facem o incercare… Imagineaza-ti de o parte a drumului este raul cu ape linistite turcoaz, aratand ca o panza intr-un tablou.

De cealalta parte – dealurile nesfarsite, inconjurate de pini mareti. Si acolo, undeva, tu… Singurul lucru care se aude este linistea si cantecul pasarilor. In departare se aude ecoul apei, iar pe ici, pe colo, linistea este „tulburata“ de clopoteii vitelor care pasc in zona.

Daca te hotarasti sa vizitezi zona cu siguranta vei ramane placut impresionat de privelistea care pur si simplu iti taie rasuflarea. Pe drumul catre cel mai frumos meandru, exista puncte unde poti lasa masina si de unde poti parcurge pe jos distanta pana la punctul panoramic special amenajat pentru turisti.

De asemenea, in apropiere poti vedea alte doua meandre. Primul meandru este in zona satului Rusalsko. Si acolo privelistea este uimitoare si iti taie respiratia. Cand ajungi acolo, nu rata curba de langa satul Lyubino. Nu vei regreta. Un alt meandru celebru este cel de langa satul Madzharovo, situat in Rodopii Orientali. Acolo, apa face o intoarcere de 180 de grade si din nou, privelistea este imbatabila.

Arda este considerat cel mai frumos rau care traverseaza teritoriul Bulgariei. Aceasta izvoraste din Muntele Ardin, Rodopi si se varsa in partea greceasca a raului Maritsa. Apele raului Arda se intind pe o lungime de 250 de kilometri, din care nu exista aproape niciun metru fara o frumusete ireala.


No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *